Fajne babeczki

Śliczne, apetyczne i łatwe...

Wpis

poniedziałek, 03 września 2012

Domowe beziki

 



 

Oddzielone od żółtek białko. Co z nim zrobić, jak nie ma z nim co zrobić? Może beza? Z dwóch białek? To będzie malutka beza... W takim razie beziki.

Na własne potrzeby zaadaptowałam przepis na Bezy z malinami znaleziony w lipcowej Kuchni (Kuchnia, nr 6/2012).

 

Składniki:

białka z dwóch jajek

80 cukru pudru

szczypta soli

perełki cukrowe

 

Białka lekko solę i ubijam mikserem na niskich obrotach. Zwiększam obroty i zaczynam po łyżce wsypywać cukier. Po wmiksowaniu całego cukru nakładam masę do dekoratora do ciast i szprycuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dekoruję perełkami cukrowymi i wstawiam do piekarnika. Suszę około 3 godzin w temperaturze 80 stopni.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
dziwobaba
Czas publikacji:
poniedziałek, 03 września 2012 12:21

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

CT_urodziny_300x250 stat4u Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Top Blogi

Opcje Bloxa