Fajne babeczki

Śliczne, apetyczne i łatwe...

Wpis

piątek, 30 listopada 2012

Muffinki pomarańczowe z żurawiną i orzechami pistacjowymi

 



 

Zdarza się, no zdarza się każdemu… książka, od której nie można się oderwać. Ale żeby to była książka kucharska! No więc, genialna Popina jeszcze raz. Oczywiście nie bez delikatnych modyfikacji: w moim wydaniu jak zwykle nieco mniej sody i cukru.

 



 

Składniki:

150 g mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

50 g drobnego brązowego cukru

2 jajka

50 ml oleju

świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z jednej niewoskowanej pomarańczy

100 g świeżej lub mrożonej żurawiny (ja wykorzystałam suszoną – zalałam ją wrzątkiem poczekałam aż napęcznieje)

Na wierzch:

50 g żurawiny

garść (lub dwie) orzechów pistacjowych wyłuskanych i posiekanych

brązowy cukier

 

Rozgrzewam  piekarnik do 180 stopni. Wykładam formę papilotkami. Jeżeli używam suszonej żurawiny, zalewam ją wrzątkiem, czekam aż napęcznieje, a następnie odsączam nadmiar płynu.

Jaja mieszam dokładnie z cukrem, olejem oraz sokiem i skórką pomarańczy, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

W osobnym naczyniu starannie mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesypuję ją do miski ze składnikami mokrymi. Mieszam. Dodaję żurawinę i mieszam ponownie.

Napełniam papilotki ciastem mniej więcej do wysokości ¾. Posypuję pozostałą żurawiną i orzechami pistacjowymi oraz brązowym cukrem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika  na 20 minut. Po tym czasie wyjmuję bardzo aromatyczne, kolorowe muffinki, które sprawiają, że Popina nieprędko powędruje na półkę :)

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
dziwobaba
Czas publikacji:
piątek, 30 listopada 2012 11:32

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

CT_urodziny_300x250 stat4u Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Top Blogi

Opcje Bloxa