Fajne babeczki

Śliczne, apetyczne i łatwe...

Wpis

środa, 28 listopada 2012

Muffinki szpinakowe z czosnkiem

 

 

Ten świetny przepis na wytrawne muffinki pochodzi od niezastąpionej Popiny.

 

Składniki:

300 g mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki zmielonego pieprzu

½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

2 jajka

100 ml oleju

300 ml tłustego mleka

250 g świeżego szpinaku (lub 350 g szpinaku mrożonego)

1-2 ząbki czosnku

 

Rozgrzewam  piekarnik do 180 stopni. Wykładam formę papilotkami. Szpinak myję i blanszuję we wrzątku ok. 30 sekund, a następnie dokładnie odsączam i drobno siekam.

Mieszam suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia, pieprz, gałkę muszkatołową i sól. 

W osobnym naczyniu roztrzepuję jaja, dolewam olej i mleko, dorzucam szpinak i rozgnieciony i posiekany czosnek. Mieszam. Dosypuję wymieszane wcześniej składniki suche i łączę wszystko razem mieszając delikatnie.

Ciasto powinno być dosyć lejące. Nakładam do papilotek i wstawiam formę do rozgrzanego piekarnika. Piekę na średnim poziomie ok. 20 minut. Te muffinki ładnie rosną, są sprężyste w dotyku i pachną kusząco. Świetne jako dodatek do zupy. Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe, ale podgrzane w mikrofalówce też będą świetne.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
dziwobaba
Czas publikacji:
środa, 28 listopada 2012 15:29

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość bentomonia napisał(a) z *.wroclaw.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/11/28 16:04:34:

    Cudowne, muszę kiedyś zrobić....

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/11/28 21:45:10:

    Pycha, chętnie bym takich spróbowała.

  • Gość gin napisał(a) z *.flatrate.dk komentarz datowany na 2012/12/04 17:19:56:

    Musiały bosko smakować. Uwielbiam szpinak! :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

CT_urodziny_300x250 stat4u Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Top Blogi

Opcje Bloxa