Fajne babeczki

Śliczne, apetyczne i łatwe...

Wpis

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Muffinki orzechowe z gruszką

 



 

Pachnące orzechami i wilgotne dzięki gruszce.



Składniki:

1 szklanki mąki pszennej

½ szklanki orzechów włoskich tartych

¼ łyżeczki sody

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ szklanki cukru

2 jajka

¼ szklanki oleju

½ szklanki mleka

1 gruszka pokrojona na cieniutkie plasterki

12 orzechów włoskich do dekoracji

 

Rozgrzewam  piekarnik do 180 stopni. Wykładam formę papilotkami.

W niewielkim naczyniu mieszam dokładnie mąkę tartymi orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. 

W większym naczyniu roztrzepuję jajka. Dodaję olej i mleko. Mieszam. Wrzucam gruszkę i mieszam ponownie. Dosypuję wymieszane wcześniej składniki suche, a potem łączę wszystko mieszając delikatnie.

Ciasto przekładam łyżką do papilotek. Każdą babeczkę dekoruję połówką orzecha. Piekę na średnim poziomie ok. 20 minut.

Smacznego!

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
dziwobaba
Czas publikacji:
poniedziałek, 15 kwietnia 2013 20:52

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

CT_urodziny_300x250 stat4u Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Top Blogi

Opcje Bloxa