Fajne babeczki

Śliczne, apetyczne i łatwe...

Wpis

poniedziałek, 20 maja 2013

Słodkie muffinki z cebulą i złotymi rodzynkami

 

 

Chodziła mi po głowie ta cebula już od dawna. Niby dziwne takie cebulowe muffiny niewytrawne, ale przecież obróbka termiczna uwalnia z cebuli słodycz. Powinno wyjść dobrze.

Wyszło nieźle, ale mogłoby wyjść lepiej. Intensywny zapach cebuli, początkowo fajnie intrygujący, po pewnym czasie staje się upierdliwy. Efekt: tych muffinków nie da się zjeść więcej niż dwa, no może trzy. No a przecież cała radość jedzenia muffinków polega na sięganiu po kolejnego i kolejnego, i jeszcze kolejnego… aż do pustego talerza.

Dlatego w przepisie poniżej mała modyfikacja: zamiast normalnej cebuli proponuję szalotki – smak i zapach muffinków będą subtelniejsze ;)

Składniki:

1¼ szklanki mąki pszennej

¼ łyżeczki sody

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu

¼ szklanki brązowego cukru

2 jajka

¼ szklanki oleju

½ szklanki mleka

3 cebulki szalotki pokrojone w piórka

¼ szklanki złotych rodzynków

 

Rozgrzewam  piekarnik do 180 stopni. Wykładam formę papilotkami.

W niewielkim naczyniu mieszam dokładnie mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. 

W większym naczyniu roztrzepuję jajka. Dodaję olej i mleko. Dorzucam cebulkę oraz rodzynki i mieszam. Dosypuję wymieszane wcześniej składniki suche, a potem łączę wszystko mieszając delikatnie.

Ciasto przekładam łyżką do papilotek. Babeczki można dodatkowo posypać na wierzchu brązowym cukrem. Piekę na średnim poziomie ok. 20 minut.

Niech cebula będzie z wami!



 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
dziwobaba
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 maja 2013 18:33

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

CT_urodziny_300x250 stat4u Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Top Blogi

Opcje Bloxa