Fajne babeczki

Śliczne, apetyczne i łatwe...

Wpis

czwartek, 23 maja 2013

Tarta ze szparagami i pomidorami

 

 

Nietypowo, bo nie małe babeczki, nie mikroskopijne ciasteczka, a wieeelka tarta. Przepis bazowy też nietypowo, bo z telewizji Kuchnia+ (do przeczytania TU). Oczywiście nie obyło się bez pewnych modyfikacji. I tak z przepisu na tartę ze szparagami mi mozarellą wyszła tarta ze szparagami i serem pleśniowymJ

Ciasto na spód

Składniki:

150 g mąki pszennej

80 g masła, schłodzonego

1 jajko

sól

odrobina (mniej niż ¼ łyżeczki proszku do pieczenia)

1 łyżka śmietany

fasola lub ryż do obciążenia ciasta

 

Wsypuję mąkę do miski i robię w niej wgłębienie. Wbijam jajo, dodaję masło w cząstkach. Proszek mieszam ze śmietaną i też dodaję. Solę odrobimę. Zagniatam ręką, ale nie za długo, żeby tłuszcz się za bardzo nie rozpuścił. Formuję z ciasta kulkę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na pół godziny. Nie bawię się w rozwałkowywanie ciasta, bo jestem na to zdecydowanie zbyt leniwa, tylko rozpłaszczam je w formie i wyklejam nim w miarę jej wnętrze. Nakłuwam dno tarty widelcem, gęsto. Wstawiam jeszcze na chwilę do lodówki i rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. Tartę przykrywam papierem do pieczenia i wysypuję jej dno ryżem lub fasolą.
Piekę 15 minut. Pozbywam się papieru i ryżu (lub fasoli) dopiekam na złoto przez kolejne 15 minut.  Upieczone ciasto wyjmuję i dobrze studzę (dzięki temu nie wchłonie wilgoci z nadzienia).

Nadzienie

Składniki:

pęczek zielonych szparagów

1 duży pomidor pokrojony w szesnastki lub 2 garści pomidorków koktajlowych poprzekrajanych na połowę

1 jajko (albo 2)

100 g kwaśnej śmietany

ok. 130 g tartej goudy

100 g sera z niebieską pleśnią

sól i pieprz

 

 

Myję i suszę szparagi. Chwytając za końce rozłamuję: miękką część z główką podgotowuję 5 minut. Dolną część odkładam (wrzucę później do zupy). Śmietanę mieszam z jajkiem i pokruszonym serem pleśniowym. Dosypuję tyle goudy, żeby w sumie sera było objętościowo mniej więcej tyle samo, co śmietany z jajkiem, doprawiam solą i pieprzem. Wylewam masę na spód tarty, na wierzchu układam szparagi i pomidora. Posypuję pozostałym startym serem. Zapiekam w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

 


Muszę przyznać, że po raz pierwszy dodałam do ciasta na tartę proszek do pieczenia i był to strzał w dziesiątkę. Spód był puszysty i rozwarstwiał się niemal jak ciasto francuskie. Tarta wyszła przepyszna, więc pewnie jeszcze nie raz zagości na moim stole.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
dziwobaba
Czas publikacji:
czwartek, 23 maja 2013 22:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • horecaservice napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/06 13:16:50:

    takie kolory zawsze mnie przekonują :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

CT_urodziny_300x250 stat4u Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Top Blogi

Opcje Bloxa